Orthomoleculaire therapie; hoe is het ontstaan?
17 juli 2023
Orthomoleculaire therapie is een vorm van geneeskunde die streeft naar het herstellen en behouden van de gezondheid. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het optimaliseren van voeding en voedingsstoffen, met er is oog voor het hele individu. Het lichaam is namelijk een complex systeem en gezondheid is niet alleen afhankelijk is van voeding, maar ook van andere factoren, zoals levensstijl, milieu, emoties en mentale gezondheid. Klinkt interessant, toch? Lees meer over de kleurrijke geschiedenis.
De term “orthomoleculair” werd voor het eerst geïntroduceerd door de briljante Amerikaanse chemicus, Linus Pauling. Hij stond bekend om zijn baanbrekende werk op het gebied van vitamine C en won zelfs twee Nobelprijzen! Pauling geloofde dat het optimaliseren van de moleculaire omgeving van ons lichaam, door middel van voedingsstoffen, de sleutel was tot het voorkomen en behandelen van ziekten.
In de beginjaren van de orthomoleculaire geneeskunde lag de focus voornamelijk op vitamine C. Pauling was ervan overtuigd dat hoge doses vitamine C de potentie hadden om allerlei aandoeningen, van verkoudheid tot kanker, te bestrijden. Dit was een gedurfd idee dat de basis legde voor de verdere ontwikkeling van orthomoleculaire geneeskunde.
Naarmate de tijd verstreek, begonnen andere artsen en onderzoekers het pad van orthomoleculaire geneeskunde te verkennen. Ze ontdekten dat voedingssupplementen, vitaminen, mineralen en andere natuurlijke stoffen een belangrijke rol kunnen spelen bij het bevorderen van onze gezondheid en het behandelen van ziekten. Deze benadering richt zich op het optimaliseren van individuele biochemische behoeften, zodat ons lichaam in zijn volle kracht kan functioneren.
Tegenwoordig wordt orthomoleculaire geneeskunde vaak geïntegreerd in een bredere benadering van complementaire en alternatieve geneeskunde. Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans en het optimaliseren van voedingsstoffen om onze gezondheid te verbeteren en ons welzijn te bevorderen.
Dus, hoe kunnen we orthomoleculaire principes toepassen in ons dagelijks leven? Een goed begin is het maken van bewuste voedingskeuzes. Door te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende vitamines, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen, geven we ons lichaam de beste kans om optimaal te functioneren.
Vergeet daarbij niet dat ieder lichaam uniek is en verschillende behoeften heeft. Het is verstandig om met een gezondheidsprofessional te praten voordat je grote veranderingen in je dieet of supplementen gaat aanbrengen. Wil jij waardevol inzicht en slim advies? Boek hier dan een consult met een orthomoleculair therapeut.
Dit is orthomoleculaire geneeskunde in een notendop! Het is een boeiende benadering die de kracht van voedingsstoffen viert en ons de tools geeft om onze gezondheid te ondersteunen. Dus waarom zou je niet wat tijd besteden aan het verkennen van de mogelijkheden en ontdekken hoe orthomoleculaire principes een positieve invloed kunnen hebben op jouw leven?