De bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid suiker in je bloed. Je bloedsuikerspiegel wordt beïnvloed door hormonen, waarvan insuline de belangrijkste is. Wanneer je te veel of te vaak suiker eet, wordt er te veel insuline geproduceerd. Dit leidt tot allerlei gezondheidsproblemen. Maar ook stress en bewegen hebben een grote invloed.
Een stabiele bloedsuikerspiegel is onmisbaar om gezond te blijven. Eet je veel of vaak (snelle) koolhydraten? Dan fluctueert de hoeveelheid suiker in je bloed teveel.
Dat zit zo:
Wanneer we voedsel eten of stress hebben, komt suiker vrij in ons bloed. Insuline, een hormoon geproduceerd door de alvleesklier, zorgt ervoor dat deze suiker door onze lichaamscellen kan worden opgenomen en gebruikt als energie. Als dit niet goed werkt, kan het leiden tot ophoping van suiker in het bloed.
In een poging om al die suiker in onze cellen te krijgen, begint de alvleesklier nog méér insuline te produceren. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel heel snel daalt. Zo snel, dat er uiteindelijk juist te weinig suiker in je bloed zit. Dit zorgt voor lekkere trek, omdat je zo snel mogelijk uit die dip wilt komen.
De drie belangrijkste reden zijn:
Insulineresistentie is nauw verbonden met de ontwikkeling van diabetes type 2. De alvleesklier kan niet meer goed compenseren voor de verminderde gevoeligheid van cellen voor insuline, wat resulteert in constant verhoogde bloedsuikerspiegels. Vaak worden medicijnen voorgeschreven, maar er mis ook veel dat je zelf kan doen. Lees ook: Leven met diabetes; waar moet ik op letten