De beschermende rol van selenium tegen hartfalen
27 oktober 2023
Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onder bijna 6.000 deelnemers aan het LifeLines-bevolkingsonderzoek blijkt dat mensen met voldoende selenium in hun bloed een lager risico hebben op het ontwikkelen van hartfalen en minder kans hebben om voortijdig te overlijden in vergelijking met mensen die een tekort aan selenium hebben.
Vooral niet-rokers met een bovengemiddelde hoeveelheid selenium in hun bloed vertonen een lager risico op hartfalen. Ook waren er minder sterfgevallen binnen deze groep. Mensen met een laag seleniumgehalte waren vaker vrouw, vertoonden kenmerken van het metabool syndroom, zoals een hogere BMI en ontstekingswaarden, en vertoonden vaker bloedarmoede en ijzertekort.
Selenium is essentieel voor de productie van seleno-eiwitten in het lichaam, die schadelijke deeltjes bestrijden en een rol spelen in de regulatie van verschillende processen in het lichaam. De Nederlandse bevolking heeft over het algemeen een relatief lage selenium-concentratie in het bloed, gedeeltelijk vanwege de lagere seleniumgehalten in de Europese bodem in vergelijking met de Verenigde Staten.
De onderzoekers benadrukken het belang van voldoende seleniuminname. Ze pleiten voor klinische studies om de optimalisatie van seleniumspiegels in het bloed te onderzoeken als mogelijke behandelingsoptie voor mensen met hartfalen. Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat een tekort aan micronutriënten zoals ijzer, jodium en zink tot 50 procent van de patiënten met hartfalen treft en nauw samenhangt met de ontwikkeling en progressie van de aandoening.
Waar zit selenium in?
Selenium vind je vooral in paranoten. Het is dus slim om regelmatig paranoten toe te voegen aan je maaltijden. Let wel op dat je er niet teveel van eet. Met twee paranoten per dag zit je goed.