De verborgen invloed van stress op je gewicht

Deel dit bericht op

De belangrijkste eye-opener als jij af wilt vallen of gezonder wilt worden: dat kan alleen als je lichaam niet teveel stress ervaart! Stress verhoogt namelijk jouw bloedsuikerspiegel en dat zorgt ervoor dat je niet afvalt (of zelfs aankomt) en allerlei klachten krijgt. Wist je dat er heel veel verschillende dingen zijn waar jouw lichaam stress van krijgt? Van deadlines op het werk tot persoonlijke zorgen en alles daartussenin, verschillende vormen van stress kunnen ons lichaam flink beïnvloeden.

Stress en gewicht: hoe zit dat?

Stress kan direct en indirect bijdragen aan gewichtstoename. Een direct effect komt door het hormoon cortisol, ook wel bekend als het “stresshormoon”. Het reguleert metabolisme, bloedsuikerspiegel en vetopslag. Langdurige stress kan leiden tot een verhoogde eetlust, vooral voor ongezond voedsel, en kan bijdragen aan vetophoping rond de buik, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Verschillende soorten stress

  1. Werkstress: Deadlines, hoge verwachtingen en kantoordrama kunnen behoorlijk wat stress veroorzaken. Dit kan leiden tot spierspanning, hoofdpijn en ongezonde eetgewoonten.
  2. Geldzorgen: Financiële stress kan slaapproblemen en eetproblemen veroorzaken, en zelfs maagklachten en hypertensie.
  3. Relatieperikelen: Problemen in relaties, familiedrama en vriendschapsproblemen kunnen emotionele stress veroorzaken, wat weer kan leiden tot eetproblemen en gewichtstoename.
  4. Omgevingsfactoren: Geluidsoverlast, files en andere omgevingsfactoren kunnen dagelijkse stress veroorzaken, wat ons zenuwstelsel kan belasten.
  5. Technostress: Constant online zijn en sociale media kunnen overweldigend zijn en de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden.
  6. Psychologische stress: Toekomstzorgen, prestatiedruk en perfectionisme zijn constante bronnen van spanning die kunnen leiden tot stemmingswisselingen, angst en een verhoogd risico op chronische ziekten.
  7. Existentiële stress: Het omgaan met diepe levensvragen en existentiële dilemma’s, zoals de betekenis van het leven en identiteitscrises, kan een zware emotionele last zijn. Dit kan leiden tot verstoorde slaappatronen, stemmingswisselingen en veranderingen in eetgedrag.

Waarom stressmanagement belangrijk is

Het is duidelijk dat stress vele vormen kan aannemen en veel negatieve gezondheidseffecten kan hebben, waaronder gewichtstoename. Het beheersen van stress is daarom voor groot belang voor een gezond lichaam en geest. Door regelmatig te bewegen, gezond te eten, te mediteren, mindful te zijn, sociale contacten te onderhouden en realistische doelen te stellen, kunnen we stress verminderen en onze gezondheid verbeteren.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring