Is ons darmmicrobioom in gevaar? - LijfLoket.nl

Ons darmmicrobioom in gevaar?

Deel dit bericht op

Generatie na generatie lijdt ons darmmicrobioom onder de gevolgen van verstedelijking, verbeterde hygiëne, ongezonde voeding en een levensstijl met minder contact met diverse systemen. Onderzoekers, waaronder Olaf Larsen van VU Amsterdam, waarschuwen voor een catastrofale ineenstorting van het darmmicrobioom, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

In de afgelopen decennia is het aantal infectieziekten afgenomen, maar tegelijkertijd neemt het aantal auto-immuunziekten, zoals multiple sclerose, de ziekte van Crohn en diabetes mellitus type 1, toe. Het metabool syndroom en mentale klachten zoals depressie worden ook steeds prevalenter. Een mogelijke oorzaak hiervoor is de afname van de rijkdom en diversiteit van ons darmmicrobioom.

Door veranderingen in levensstijl en omgeving komen we minder in contact met diverse bacteriën en ziektekiemen, wat leidt tot een afname van gunstige bacteriën, ook wel ‘old friends’ genoemd. Deze bacteriën spelen een cruciale rol in de ontwikkeling en regulatie van het immuunsysteem, metabolisme en de hersenfunctie.

Om een catastrofale ineenstorting van het darmmicrobioom te voorkomen, benadrukt Larsen het belang van ‘One Health’, waarbij contact met micro-organismen uit verschillende bronnen essentieel is. Vooral in de eerste kinderjaren moet het microbioom goed worden opgebouwd door blootstelling aan diverse organismen en ecosystemen.

Larsen concludeert dat het darmmicrobioom mogelijk al dicht bij een omslagpunt is. Verbetering van het microbioom is cruciaal en kan worden bevorderd door goede voeding, pre- en probiotica, voldoende beweging, goede slaap en stressvermindering. Hij benadrukt echter dat de optimale opbouw van het darmmicrobioom in de vroege kinderjaren van vitaal belang is, en moedigt meer buitenactiviteiten, interactie met dieren en biodiversiteit aan om ‘old friends’ weer effectief te laten functioneren.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring