Slimme strategiën van ons immuunsysteem - LijfLoket.nl

Slimme strategiën van ons immuunsysteem

Deel dit bericht op

Als het op bescherming van ons lichaam aankomt, dan kun je ons immuunsysteem zien als onze persoonlijke uitsmijter! Dit systeem beschermt ons dag en nacht tegen infecties en ziekten. En die bescherming kost een heleboel energie! Het is dus fijn als dit systeem niet altijd ingezet hoeft te worden. Maar tegenwoordig komt het heel vaak voor dat het immuunsysteem heel vaak actief is. Dat komt onder andere door laaggradige ontstekingen. Om altijd voldoende energie te hebben (zodat we kunnen overleven), maakt het immuunsysteem gebruik van verschillende strategieën. We bespreken ze hieronder.

Insuline

Insuline speelt een onmisbare rol bij het vrijmaken van energie voor het immuunsysteem tijdens infecties, trauma en stress. Het immuunsysteem zorgt voor insulineresistentie bij organen die glucose nodig hebben, waardoor de glucose voornamelijk beschikbaar is voor het immuunsysteem. Langdurige insulineresistentie kan echter leiden tot diverse ziekten, waaronder diabetes type 2 en depressie.

Schildklierhormoon

Het schildklierhormoon T3 voorziet lichaamssystemen, spieren en organen van energie. Het immuunsysteem kan de anaerobe stofwisseling activeren zodat het systeem wordt voorzien van energie. Echter, verstoringen in de schildklierhormoonbalans heeft verschillende gevolgen, zoals afbraak van organen en onderdrukking van het immuunsysteem.

Cortisol

Het immuunsysteem kan cortisolresistentie ontwikkelen om langdurig actief te blijven en energie te leveren via gluconeogenese. Verstoringen in de cortisolsignalering kunnen echter leiden tot symptomen zoals verminderde wondgenezing en verhoogde stressgevoeligheid.

Leptine

Leptine, geproduceerd door vetweefsel, speelt een rol bij het signaleren van de hoeveelheid opgeslagen vet en reguleert het metabolisme. Ons lichaam kan het immuunsysteem activeren door leptineproductie te verhogen met ontstekingsbevorderende cytokinen. Dit kan echter leiden tot langdurige leptineresistentie of leptinedeficiëntie. Ziektes zoals hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen kunnen het gevolg zijn.

Catecholaminen

Catecholaminen, zoals adrenaline en noradrenaline, spelen een rol bij het vrijmaken van energie en de energieverdeling. Langdurige afgifte van catecholaminen kan leiden tot remming van de vrijmaking en resistentie, wat diverse gevolgen kan hebben, zoals hypertrofie van vetweefsel en laaggradige ontsteking.

Conslusie

Het immuunsysteem maakt dus gebruik van slimme strategieën om energie te verkrijgen en efficiënt te functioneren. Verstoringen in deze strategieën kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. Een gebalanceerde hormoonhuishouding en gezonde levensstijl zijn belangrijk om het immuunsysteem te ondersteunen.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring