Stress maakt kanker erger: wetenschappers ontdekken hoe
20 maart 2024
Dat stress schadelijk is voor de gezondheid, weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat er ook aanwijzingen zijn dat chronische stress de verspreiding van kanker in het lichaam kan bevorderen? Onderzoekers hebben nu mogelijk ontdekt hoe dat werkt.
Uit experimenten met muizen is gebleken dat stress ervoor zorgt dat bepaalde witte bloedcellen, neutrofielen genaamd, plakkerige webachtige structuren vormen. Deze structuren maken het weefsel vervolgens vatbaarder voor uitzaaiingen. Dit is gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Cell.
Dit zijn belangrijke bevindingen, omdat stress vaak onvermijdelijk is voor mensen met kanker. Het begrijpen van hoe stress het lichaam beïnvloedt, is daarom heel belangrijk.
De onderzoekers voerden experimenten uit waarbij ze tumorcellen in muizen injecteerden om kanker na te bootsen. Vervolgens werden de tumoren verwijderd om een operatie na te bootsen, en werden de muizen blootgesteld aan stress om de emotionele en fysieke belasting van kankerpatiënten te simuleren. Muizen die na de operatie stress ervaarden, vertoonden tot wel vier keer meer uitzaaiingen dan niet-gestreste muizen.
De onderzoekers ontdekten dat stresshormonen genaamd glucocorticoïden de vorming van deze webachtige structuren bij neutrofielen bevorderen. Normaal gesproken zouden neutrofielen hun DNA naar buiten gooien om ziekteverwekkers te vangen, maar bij kanker lijken deze structuren de verspreiding van kankercellen juist te bevorderen.
Om aan te tonen dat stress de vorming van deze structuren bevordert, voerden de onderzoekers verschillende experimenten uit met muizen. Telkens werd bevestigd dat gestreste muizen meer uitzaaiingen ontwikkelden dan niet-gestreste muizen.
Maar niet alleen bij kanker heeft stress negatieve gevolgen. Zelfs muizen zonder kanker die chronische stress ervoeren, vertoonden veranderingen in hun longweefsel die suggereren dat ze vatbaarder werden voor kanker.
De implicaties van dit onderzoek zijn duidelijk: het beperken van stress zou een integraal onderdeel moeten zijn van de behandeling en preventie van kanker. Er wordt zelfs gespeculeerd over medicijnen die de vorming van deze webachtige structuren kunnen tegengaan, wat de verspreiding van kanker zou kunnen afremmen of stoppen. Maar verder onderzoek is nodig om te begrijpen of deze bevindingen bij muizen ook van toepassing zijn op mensen.