Ultrabewerkt eten vergroot risico op ziektes
6 maart 2024
Als granola, drinkyoghurt en broodsalades regelmatig onderdeel uitmaken van je dieet, krijg je veel bewerkte voeding binnen. Een internationaal team van wetenschappers waarschuwt dat deze producten zelfs behoren tot de categorie ultrabewerkt eten, wat het risico op ernstige ziektes verhoogt. Met 50 tot 70 procent van ons dagelijks dieet bestaande uit bewerkt voedsel, is het tijd om de impact ervan op onze gezondheid te begrijpen.
Verleidelijke verpakking, verborgen risico’s
Hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Jaap Seidell, benadrukt dat ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn ontworpen om overconsumptie aan te moedigen. Deze producten, zoals granola en drinkyoghurt, zijn industrieel bewerkt tot smeuïge of crunchy lekkernijen, vol suikers, vetten en zuren. Ze bieden weinig voedingswaarde, maar verleiden tot herhaaldelijk eten.
Voorbeelden van ultrabewerkt eten
De lijst van ultrabewerkte voedingsmiddelen omvat niet alleen de bekende zoetigheden, maar ook schijnbaar gezondere keuzes zoals broodsalades en drinkyoghurt zonder vet. Chips, ketchup en witbrood zijn eveneens boosdoeners. De analyse van wetenschappers, gepubliceerd in het BMJ-tijdschrift, wijst op 32 ziektes die vaker voorkomen bij frequente consumptie van ultrabewerkt voedsel, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes type 2, en depressies.
Gezondheidsimpact en toekomstperspectief
Jaap Seidell benadrukt de verstrekkende gezondheidseffecten van ultrabewerkt voedsel, wat leidt tot overgewicht en bekende chronische welvaartsziekten. De verhoogde kans op depressies wordt toegeschreven aan de ontstekingsreacties in het lichaam, ook in het brein. Terwijl de wetenschappelijke discussie over de rol van toevoegingen in bewerkt voedsel nog gaande is, benadrukt hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Wageningen Universiteit, Ellen Kampman, dat meer onderzoek nodig is om definitieve conclusies te trekken.
Verandering begint bij bewustzijn en politiek
Met 80 procent van de producten in supermarkten als bewerkt voedsel, pleit Seidell voor een verandering in voedselaanbod en meer bewustwording over gezonde alternatieven. Kampman voegt toe dat politieke interventie nodig is om de beschikbaarheid van gezonde opties te vergroten, vergelijkbaar met maatregelen tegen roken.