Al eeuwenlang wordt gezegd dat ziekte begint in de darm. Moderne wetenschap bevestigt dit steeds meer. Een onbalans in je darmen kan grote gevolgen hebben. Bijna alle langdurige, verslechterende en auto-immuunziekten worden nu gekoppeld aan de gezondheid van je darmen. Maar wat betekent het precies als je darmen uit balans zijn, wat zijn de redenen en gevolgen, en vooral, wat kun je eraan doen? Omdat als ziekte begint in de darm, daar ook de sleutel tot gezondheid ligt.
Wat is een darm-dysbiose?
In een gezonde darm leven verschillende micro-organismen samen in balans. Maar als het evenwicht verstoord raakt en schadelijke organismen de overhand krijgen, ontstaat er een probleem. Dit betekent dat bepaalde schimmels, bacteriën of parasieten te veel worden en de goede bacteriën overtreffen.
Waarom een gezond darmmicrobioom belangrijk is
Het darmmicrobioom is simpel gezegd alle micro-organismen in je darmen, en hun interactie met je lichaam. Een gezond darmmicrobioom is super belangrijk omdat het onder andere 80% van je afweersysteem vormt en met je brein ‘praat’.
Wat gebeurt er als je darmen uit balans zijn?
Als je darmen uit balans zijn, kunnen ontstekingen ontstaan en de binnenkant van je darmen beschadigen. Hierdoor kunnen ongewenste stoffen in je bloedbaan terechtkomen, wat allerlei gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals allergieën, huidproblemen zoals eczeem en zelfs neurologische problemen.
Het immuunsysteem in de darm
Het immuunsysteem in je darmen speelt een grote rol in het beschermen tegen ziekteverwekkers. Als dit systeem niet goed werkt, kunnen ontstekingen in de darmen ontstaan, wat tot ziekten als darmontsteking en allergieën kan leiden. Een goede balans in je darmmicrobioom is daarom erg belangrijk, en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen je immuunsysteem verzwakken.
Verbindingen tussen de darm en andere organen
Je darmen zijn verbonden met andere organen in je lichaam, zoals je hersenen, huid, longen, botten en lever. Als er iets mis is met je darmen, kan dat problemen veroorzaken in die andere organen.
De invloed van de darmen op de hersenen
Je darmen kunnen zelfs invloed hebben op hoe je hersenen werken! Er is een soort ‘zenuwstelsel’ in je darmen dat met je hersenen praat via stofjes en je immuunsysteem. Als er iets mis is in je darmen, kan dat leiden tot problemen in je hersenen, zoals depressie, ADHD en autisme.
Factoren die je darmgezondheid beïnvloeden
Er zijn veel dingen die invloed hebben op hoe gezond je darmen zijn, zoals hoe je bent geboren, wat je eet, of je gestrest bent, welke medicijnen je gebruikt en hoeveel je beweegt. Het is belangrijk om goed voor je darmen te zorgen door gezond te eten, stress te verminderen en regelmatig te bewegen. Dit helpt om je darmen gezond te houden en daarmee je hele lichaam!